Valokuvamatkailusta Lapin ympärivuotinen vetonaula

kuva: Terhi Tuohinen, Lapin materiaalipankki

Lappi elää matkailun kultakautta. Turisteja tulvii suosituimpiin matkailukeskuksiin joulun kahta puolta enemmän kuin majoituspaikkoja on tarjolla.  Kuvia räpsitään miljoonittain ja niitä jaetaan somessa ympäri maailmaa. Miksi? Koska revontulet. Koska lumi. Koska kaamos. Koska pakkanen joka terävöittää maiseman ja huurustaa hengityksen. Voisiko valokuvamatkailusta tulla Lapin ympärivuotinen vetonaula?

Lapin matkailu on menestyksensä aallossa myös haasteen edessä: miten saadaan matkailijamäärät jakautumaan tasaisemmin? Kysyntää tulisi riittää investoinneille myös sitten, kun lumet sulavat ja revontulet taipuvat taustalle yöttömän yön valloittaessa pohjolan.

Olen kaipaillut jo monta vuotta sitä, että valokuvamatkailu konseptoitaisiin. Kirjoitin tästä syksyisessä artikkelissani Suomen Lappi on miljardibisnes. Ihmiset ovat aina halunneet kuvata matkamuistojaan. Alkuun kodak-kameroilla, sitten järjestelmäkameroilla ja nykyään mobiilisti puhelimilla, tableteilla tai jopa kuvaavilla google-laseilla.

 

Ympärivuotisella valokuvamatkailulla ei investointeja kuoleteta, jos kohderyhmänä ovat ammattikuvaajat tai pro-harrastajat. Mutta jos joku pitää  kahden tunnin kurssin kaupunkikävelyllä, ja opastaa miten saada komeimmat kuvat omalla älykännykällä, veikkaan että osallistujia riittää.

 

Ilahduin, kun luin  taannoin Lapin Kansan artikkelista, että asiaan on Rovaniemellä jo tartuttu ja vieläpä niin, että konseptista tehdään isompi ja liiketoiminnasta skaalattava. Loistavaa!

 

Sesonkina valo

Lapin matkailuväki on jo havahtunut sesonkien  pidentämiseen. Entä jos pidennetäänkin yöttömän yön kesää molemmista päistä? Myydään pimenevää syys-ja lokakuuta revontulimatkailjoille ja valossa kylpevää toukokuuta yöseikkailijoille. Mikä näitä yhdistää? Valo.

Lapissa on kahdeksan erilaista vuodenaikaa – jos jokainen niistä osataan teemoittaa oikein, tarjolla on kahdeksan erilaista sesonkia. Lapissa valo käyttäytyy ja näyttäytyy erilaisena jokaisena kuukautena. Se, jos mikä on hyvä syy palata Lappiin, aina uudelleen.

Lapissa valo käyttäytyy eri tavoin eri vuodenaikoina. Kaamos taittuu siniseksi hetkeksi vuoden alussa, kunnes antaa periksi maalis-ja huhtikuun timanttihangille. Valoa tarjotaan jo syyksi tuotantoyhtiöille tulla kuvaamaan Lappiin.

 

Voisimmeko viedä palvelutarjonnan valon varjolla vielä pidemmälle? Voisimmeko tuotteistaa valon, sen kahdeksan vuodenajan eri sävyt ja ulottuvuudet?

 

Matkailuyrittäjä  – tuotteista valo!

 

Heitän haasteen matkailuyrittäjille, kehittäjille ja hankesuunnittelijoille: tuotteistakaa valo matkailuelämykseksi ja tuotteeksi. Yhdistäkää siihen oppimisen ilo niin, että matkailija oppii vangitsemaan Lapin lumoavan valon omaan päätelaitteeseensa. Tai maalaamaan se kankaalle. Tai kuvaamaan siitä minielokuvan. Tai kirjoittamaan siitä runon.

Valo voi olla syy tulla Lappiin tai Suomeen siinä missä lumi, joulu tai revontulet. Lumi ja revontulet ovat sitäpaitsi jo osa valoa. Mutta valoa on muinakin aikoina ja se on kaunista, erilaista.

 

Matkailussa on pähkäiltu pitkään keskiyön auringon tuotteistamista. Ehkäpä sen menestyminen vaatiikin isompaa ajattelua? Tuotteistetaan valo ja taivaankatselu kaikille vuodenajoille, keskiyön aurinko yhtenä huippukokemuksena.

 

Sanotaan, että Suomessa on neljä vuodenaikaa. Lapissa elävät ja asuvat tunnistavat niitä enemmän, toiset kahdeksan ja jotkut jopa tusinan.  Joka kuukauden erilaisuutta kuvasi pitkän linjan leviläinen matkailuyrittäjä  Päivikki Palosaari muistelmateoksessaan Kioskinpitäjä ja keisarinna

 

Tammikuun puolivälin jälkeen aurinko pilkahtaa näkyviin ensimmäistä kertaa. Aurinko kajastaa tunturin takaa matalalla ja värjää lumen pinnan pastellinväriseksi. 

Helmikuu on pumpulinpehmeä kuukausi, jolloin sataa paljon pehmeää ja pöllyävää lunta. 

Maaliskuussa yön ja päivän vaihtelevat lämpötilat luovat meille hankikannon ja kristallinomaisen lumen.

 

tammikuinen taivas Rovaniemellä, kuva: Jamita Lehtosaari
tammikuinen taivas Rovaniemellä, kuva: Jamita Lehtosaari @Jamitaphotography

 

Huhtikuussa tiet sulavat ja ensimmäiset pälvet ilmestyvät puiden juurille. Tunturissa voi lasketella t-paita päällä ja nautiskella auringonpaisteesta pitkälle iltaan. 

Toukokuussa on jo miltei yötön yö. Lumi sulaa tuntureilla, joiden rinteiltä vedet virtaavat alas. Jäät sulavat järvissä ja lähtevät joista rytinällä kohti etelää. Ensimmäiset vihreät kasvit orastavat kivijalkojen vieressä talojen seinustalla. Koivusta lasketaan mahlaa.

 

Arktikum kylpee kirkkaudessa, kuva: Jamita Lehtosaari
Arktikum kylpee kirkkaudessa, kuva: Jamita Lehtosaari @Jamitaphotography

 

 

Kesäkuussa voi kävellä metsässä ja kuulla, kuinka koivunsilmut napsahtelevat auki. Puolessa kuussa leinikit ja voikukat kukkivat, ja loppukuusta keltaiset kullerot ilmestyvä rantatörmälle. Ensimmäiset saunavastat valmistetaan ja rantasauna lämpiää, kullerot kerätään kukkamaljakoihin. Kesäkuussa kerätään metsästä korvasieniä. Oi tätä kesän ihanuutta!

 

Lato Rovaniemen Saarenkylästä, kuva: Jamita Lehtosaari @Jamitaphotography

 

Heinäkuussa siniset kellokukat avautuvat ja metsästä poimitaan ensimmäiset mustikat.    

Elokuu on horsman kukinnan aikaa. Puolukkametsissä ja hillasoilla aherretaan, kerätään tatteja ja rouskuja. Loppukuusta valmistuvat ensimmäiset Lapin puikulaperunat. Tien pientareita koristaa koiranputki kuin hentona pitsikuviona.

Syyskuu on ruskan loistoa. Silloin tunturissa voi tuulettaa, nauttia raikkaasta säästä ja punaisena hehkuvista tunturin rinteistä. 

 

kuva: Markku Välitalo, Lapin materiaalipankki

 

Lokakuussa joen päälle tulee ohut jääriite. Vesipisarat jäätyvät vaivaiskoivujen oksille ja loistavat sieltä kuin tuhannet timantit.

Marraskuussa nautitaan ensilumesta, kuutamoöistä, revontulista, paukkupakkasista ja lumen tuomasta riemusta. Revontulia katsellessa voi kävellä villasukissa pihapiirissä ja kuunnella ja tuntea lumen narskuvan jalkojen alla. Marraskuussa voi nauttia myös yöhiihdosta kuutamon valon loisteessa.

 

Joen rantaa Rovaniemellä, kuva: Jamita Lehtosaari @Jamitaphotography

 

Joulukuu on Lapissa joulupukin odottelua, joulun koristelua, tonttuja, lumilinnoja ja taika-aikaa. Avantoon voi pulahtaa. Joulukuussa on ihana harrastaa taivaankatselua. Taivas voi olla oranssi, keltainen, roosan punainen tai täynnä revontulten loimua. Taivaalla loistaa iso tai  pieni kuu, voi nähdä tähtitaivaan eikä pilkahdustakaan auringosta.

 

kuva: Marko Junttila, Lapin materiaalipankki

 

Voisiko sinusta valo ja valokuvamatkailu olla Lapin ympärivuotisuuden vetonaula? Saataisiinko sillä kilpailuetua Lapille, Suomelle, matkailukeskuksille ja -yrityksille?

Joko muuten olet tutustunut sivuuni

MATKAILUYRITYKSILLE

tärppiterveisin

Anne Lukkarila

yritysvalmentaja ja tietokirjailija

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *