Tuotekehitys ja tuotteistaminen ovat ehkä haastavimpia yrityksen toimintoja. Joillekin yrittäjille uudistuminen, innovaatiot ja konseptien kehittäminen ovat luontaisia asioita, ja tuotteet ja palvelut kehitetään “lennossa”.
Toisille innovaatiotyö ja konseptien uudistaminen avautuu paremmin systematisoituna toimintana, vuosikellotettuna yrityksen muiden avainprosessien tavoin. Niin tai näin, kyseessä on yksi tärkeimmistä yrityksen prosesseista, etenkin edelläkävijyyttä tavoitteleville!
Asiakas mukaan innovointiin
Aina asiakkaan mukaan ottaminen tuotekehitykseen ei tuokaan toivottua tulosta – asiakas haluaa tuotekehitysvaiheessa asioita, joita hän ei sitten olekaan halukas ostamaan.
Coca-Cola teki tuotekehityksensä vuonna 1985 by the book uudistaessaan liki satavuotiasta Cola-juoman reseptia – mutta epäonnistui, koska mielikuva on osiensa summa ja siten brändi vahvempi kuin yksi valintakriteeri, kuten maku.
Jos johdat palveluyritystä tai sen tuotekehitystä, suosittelen em. esimerkistä huolimatta asiakkaan ottamista mukaan tuotekehitykseen useilla tasoilla. Jos olet matkailuyrittäjä, voit aktivoida asiakasta antamaan palautetta TripAdvisoriin. Toimialasta riippumatta voit sitouttaa osaajia hallitustyöskentelyyn tai koota kumppaneistasi yrityksellesi Advisory Board.
Kasvata konseptiosaamistasi

Yksi hyvä tapa villien ideoiden haltuunottamisessa on työpaja asiantuntijan ohjauksessa. Helpoimmat ja nopeimmat toteutukset saadaan konseptoitua tuote- ja palvelutarjontaan nopeastikin.
Isompien kokonaisuuksien osalta on hyödyksi, jos asiantuntijalla on osaamista rahoituskanavista ja hankkeistamisesta. Silloin voitte jalostaa haastavimmat ideat hankesuunnitelman muotoon.
Omaa osaamista kannattaa aina kehittää. Olitpa yrittäjä tai toisen leivissä, voit hankkia lisää osaamista suorittamalla Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon.
Omatoimiseen tuotekehitykseen on eri toimialoilla tietoa ja työkaluja saatavissa netistä veloituksetta – kuten matkailualalla tämä Matkailualan tutkimus-ja koulutusinstituutin Matkailun tuotekehittäjän käsikirjan Tuotekehitystyökalut.
Tuotekehitys tuo kilpailuetuja. Se myös lisää yrityksesi aineetonta pääomaa ja siten liiketoimintasi arvoa.
Jos konseptointi tai aineettoman pääoman kasvattaminen kiinnostaa, kurkkaa palvelutarjottimeni tai ota yhteyttä anne@aklukkarila.com, kerron lisää!
Tsemppiä kaikille tuotekehittäjille – jos aiheesta heräsi ajatuksia, kommentoi ja jaa bloggausta!
Joko muuten luit artikkelini Perässä tullaan sanoi Edelläkävijä ?
Parhain terveisin
Anne Lukkarila
yritysvalmentaja, tietokirjailija