Suomen Lappi on miljardibisnes – matkailu tuo viidenneksen Lapin kokonaisviennistä

Matkailu on Suomessa jo kansainvälistä vientitoimintaa. Lomamatkailussa Lappi on Suomen ykkönen, sillä jo noin joka toinen yöpyjä tulee muualta kuin Suomesta.

Vaikka matkailu on vientiä siinä mielessä,että tulot tuloutuvat ulkomailta, ei sitä ole vielä kelpuutettu tilastokeskuksen luokitteluihin  vientitoimialaksi. Kuitenkin Lapin kokonaisvienti on 4 miljardia, johon päälle lasketaan miljardin arvoinen matkailuliiketoiminta.

 

Kasvukipuja

Kasvu on kovaa. Niin kovaa, että näyttää siltä, että matkailuliiketoiminnan arvo olisi nelinkertaistettavissa.

Näin tapahtui Lapin maakunnan kokoiselle pohjoiselle  saarivaltiolle Islannille. Islanti teki hurjan nousun yhdeksi matkailun TOP kohteista, ja nyt tuo hieman yli 300 000 asukkaan saari palvelee vuosittain 1,8 miljoona matkailijaa.

Kasvu tuo myös lieveilmiöitä ja ongelmia, jos niihin ei ole varauduttu ennalta.

Islannissa on törmätty mm.näihin ongelmiin:

 • Turistit lentävät Reykjavikiin ja odottavat löytävänsä walk-in majoitusta paikan päältä. Hämmästys onkin suuri, kun kaikki majoituspaikat ovat täynnä eikä kukkarolle sopivaa yösijaa löydy. Niinpä matkailijat majoittuvat ensihätään yleisiin tiloihin: katoksiin ja porttikongeihin
 • Alueen koskematonta luontoa ei osata varoa. Maastoautolla kurvataan off-road teille, ja teltta nuijitaan nummeen, joka on suojeltua maaperää. Ei ymmärretä, että turmeltu maaperä tarvitsee Islannin leveysasteilla kymmeniä vuosia kasvaakseen takaisin umpeen.
 • Lammas saatetaan teurastaa leirinuotiolle barbequeherkuksi – syynä verenhimon sijaan tietämättömyys ja kulttuurierot
 • Alueen retkeilyreitit on suunnitteltu  tuhansien – ei satojen tuhansien – tallottavaksi. Reitit eivät kestä suurta kulutusta ja rapautuvat huonoon kuntoon tai jopa käyttökelvottomiksi.
 • Matkailijat valittavat Reykjavikin turisti-infoihin siitä etteivät näe missään ketään paikallisia: kaupunkilaiset vuokraavat kotinsa Airbnb:n tai muun palvelutarjoajan kautta ja toiminta on saanut valtaisat mittasuhteet keskustassa. Reykjavikin keskustassa asuukin aika ajoin pääsin turisteja.

 

Jos tulevassa Lapin matkailustrategiassa valitaan kasvustrategia, tulee huolehtia määrän lisäksi laadusta, ja varautua kovan kasvun tuomiin kasvukipuihin.

 

kuva: Lapin Materiaalipankki / Terhi Tuovinen

Lappiin kestävä matkailun ekosysteemi

Lapissa halutaan varautua tulevaan kasvuun luomalla kestävä matkailun ekosysteemi. Lapin halutaan  edelleenkin olevan

 • elinvoimainen
 • kansainvälinen
 • saavutettava ja
 • ympärivuotinen matkailukohde.

Elinvoima on jo hyvässä nosteessa, kun Lappiin matkailutyöpaikkojen perässä muuttaa uusia asukkaita ja syntyy uusia yrityksiä.  Kansainvälisyys on vahvassa kasvussa.

Saavutettavuus on parantunut viimein, mutta tekemistä riittää vielä Lapin sisäisessä saavutettavuudessa. Lapissa on parhaillaan satakertainen määrä turisteja suhteessa alueen asukkaisiin. Sisäinen kuljetuslogistiikka kuten bussilinjat on suunniteltu palvelemaan alueen väestöä.

 

Matkailijoiden  tarpeet siirtyä Lapin sisällä destinaatiosta toiseen asettavat uudenlaisia vaatimuksia. Reititys, liikenteen suunnittelu ja varausjärjestelmien digitalisointi nousevat avainasemaan.

 

Ympärivuotisuus on ollut haaste Lapin matkailulle pitkään. On hyvä muistaa, että Lapin matkailun menestystarina alkoi  aikanaan kesästä. Kesä oli talvea paljon vahvempi.

Talven nousu lähti nousukiitoon, kun Lappia alettiin tuotteistaa incentive-matkailijoille toden teolla 1980- ja 1990-luvuilla. Kansainvälisten yritysten palkkiomatkalaisille järjestettiin moottorikelkkasafareita ja muita huvituksia. Ohjelmapalveluyritykset tuotteistivat Lapin luontoa aktiviteetit edellä. Joulupukin tarina alkoi myös kasvaa.

Koululaisten hiihtolomat ovat niinikään useina vuosikymmeninä olleet uskollisia kysyntäpiikkejä etenkin silloin kun etelä-ja keski-suomalaiset ovat lomailleet. Nyt talven eksotiikan, aktiviteetit, joulupukin ja revontulet ovat löytäneet matkailijat ympäri maailmaa.

 

Lapin suurimmat kasvumarkkinat löytyvät Kiinasta, Singaporesta ja Yhdysvalloista sekä Australiasta.

 

Sesonkien uudelleen ajattelu

Lapin jokasyksyisessä matkailuparlamentissa kyseenalaistettiin parissakin puheenvuorossa kesän ja talven vastakkaisasettelu. Entä jos pidennetäänkin yöttömän yön kesää molemmista päistä? Myydään pimenevää syys-ja lokakuuta revontulimatkailjoille ja valossa kylpevää toukokuuta yöseikkailijoille.

Lapissa on kahdeksan erilaista vuodenaikaa – jos jokainen niistä osataan teemoittaa oikein, tarjolla on kahdeksan erilaista sesonkia.

Lapissa valo käyttäytyy eri tavoin eri vuodenaikoina. Kaamos taittuu siniseksi hetkeksi vuoden alussa, kunnes antaa periksi maalis-ja huhtikuun timanttihangille. Valoa tarjotaan jo syyksi tuotantoyhtiöille tulla kuvaamaan Lappiin.

 

Voisimmeko viedä palvelutarjonnan valon varjolla vielä pidemmälle? Voisimmeko tuotteistaa valon, sen kahdeksan vuodenajan eri sävyt ja ulottuvuudet?

 

kuva: Lapin Materiaalipankki / Anna Muotka

Lappi on suurten mahdollisuuksien äärellä. Lapin matkailutoimijat ovat ammattitaitoista väkeä, ja osaavat varmasti hoitaa homman kotiin.

Lapin Matkailuparlamentti pui elinkeinon tilaa ja päivänpolttamia asioita joka vuosi. Tämän vuoden 2017 syyskuun parlamentin  alustukset ja esitykset pääset lukemaan tästä.

Vapaasti käytettävää yliopistotason tutkimustietoa tiivistelmineen tästä linkistä.

Artikkelikuva: Lapin Materiaalipankki / Markus Kiili

PS Kiinnostaako yrityksen KilpailuEdun parantaminen? Lataa hyödyksesi maksuton KilpailuEtu testeri ja hyödy kuukausittaista Tärpeistä ja Työkaluista!

Testeristä sanottua:

”Todella silmiä avaava kysymyspatteri. Uudelle yritykselle myös hyvä muistilista siitä, mitä asioita on muistettava huomioida toiminnan suunnittelussa, prosessien hiomisessa ja viestinnässä.”

Tiina Lähteenoja-Niemelä, johtaja, Perho Liiketalousopisto

 

”KilpailuEtu testerissä on juuri oikeat kysymykset yrityksen toiminnan ja osaamisen tarkistamiseen, ja se auttaa minua eteenpäin.”

Annukka Paksuniemi, henkilöstöjohtaja, Hullu Poro Oy

 

Joko muuten olet tutustunut sivuuni

MATKAILUYRITYKSILLE

Parhain terveisin

Anne Lukkarila

yritysvalmentaja, tietokirjailija

5 thoughts on “Suomen Lappi on miljardibisnes – matkailu tuo viidenneksen Lapin kokonaisviennistä

 1. Matkailuteollisuus (Travel Industry) on maailman suurin työllistäjä. Kun vientikaupaksi katsotaan rajat ylittävä saapuva matkailu, matkailuteollisuus on globaalisti kolmanneksi suurin vientikaupan ala 2016 (UNWTO). Viimeiset seitsemän vuotta matkailuteollisuus on ollut maailmantalouden kasvun tärkein veturi (WTTC, Oxford Economics).

  Suomen Lappi ja Islanti ovat hyvät verrokit. Islanti oli kymmenen vuotta sitten pakkoraossa kansantalouden, valtiontalouden ja siten valuutan arvon romahdettua. Islantilaiseen tapaan tehtiin selkeä strateginen valinta nousulle ja ryhdyttiin heti toimiin. Investoitiin laatuun. Aluksi hyödynnettiin heikko valuutta. Jatkossa hinnoittelulla ohjataan kasvua ylempiin hintaryhmiin.

  Suomen Lapinkin viimeisen kymmenen vuoden lähtökohtana oli talouden romahdus ja sitä seurannut heikko kehitys, lama. Liian monta vuotta odotettiin pelastajaa milloin mistäkin. Matkailun palvelutarjonta ja sen infra ajettiin selviytymisstrategiana säästöliekille . Rahoittajat ja sijoittajat eivät halunneet koskea alaan pitkällä kepilläkään. Investoinnit uusiutumiseen ja laatuun puuttuivat. Kun perinteisen valmistavan tehdasteollisuuden vientikauppakaan ei vetänyt, TEM vihdoin Jannen ja Ollin aikana alkoi ymmärtää matkailun mahdollisuudet. Ymmärtämistä auttoi matkailuteollisuuden roolin kasvu globaalina veturina. Erityisesti Suomen ja Lapin lähtökohtaisten vahvuuksien korostuminen rauhattomassa maailmassa toi alkusysäyksen. Aasialaisten, erityisesti kiinalaisten elintason nousu ja kansalaisvapauksien lisääntyminen toi invaasion Eurooppaan, joka kiertyi must go jälkeen myös Pohjolaan. Nyt on Suomen ja Lapin matkailussa selkeän strategian paikka. Kuten jo parin kolmen viime vuoden aikana aloitettu, investoidaan älykkääseen laatuun ja hinnoitellaan kysyntää ohjaten ylempiin hintaryhmiin. Ilman rasismia mutta kansallisesti itsekkäästi. Emme ole ajopuu. Invaasiot kiertyvät edelleen. Kestäviä laatumarkkinoita Euroopassa ei saa unohtaa.

  1. Kiitos kommenteistasi, mahtavaa lisätietoa aiheeseen! Täysin samaa mieltä laadun ja hinnoittelun suhteen kanssasi. Sieltä löytyy myös kestävät markkinat , etenkin Low-season tuotteistamisen kautta.

 2. Edellä olevan kommmentin taustalla on 50 vuoden kokemus kansainvälisessä palveluteollisuudessa, josta 30 vuotta yritysjohdollisissa tehtävissä matkailussa kolmella mantereella ja 12 maassa. Nykyisin hallituksen varapuheenjohtaja ja osakas kahdeksassa Euroopan maassa toimivassa johtavassa tanskalaisessa matkatoimistokonsernissa (The KILROY Group: mm. Kilroy, Benns, Jysk Rejsebureau). Yhtiökumppaneitteni joukossa on myös islantilaisia, joilla on ollut ja edelleen on merkittävä rooli Islannin matkailun nousussa.

 3. En suosittele yhdellekään yrittäjälle investoimista Lapin matkailuun ennen kuin suhde kaivosteollisuuteen on selvitetty. Kaivostoiminta ajaa kaiken yli. Turha jauhaa tätä iänikuista höpinää puhtaudesta ja hiljaisuudesta. Sillä ei ole mitään merkitystä siinä vaiheessa kun kaivosyritys huomaa alueen mahdollisuudet. Kelkka kääntyy salamannopeasti. Lapin luonnon merkitystä ja sen haavoittuvuutta käsitetään aivan liian vähän. Raha puhuu aina kovimmalla äänellä. Matkailuyrittäjillä on myös suuri vastuu ympäristöstä, yhtä lailla kuin jokaisella matkailijalla niin Islannissa kuin Lapissa kuin Mallorcalla.

  1. Ajankohtainen aihe. Matkailun ja kaivostoiminnan rinnakkaiselo ei ole todellakaan ongelmatonta.Lapissa on kuitenkin onneksi myös paljon kohteita jonne kaivostoimintaa ei suunnitella. Toivotaan, että oikeat tavat löytyvät. Totta on myös, että matkailuyrittäjillä on suuri vastuu ympäristöstä. Onneksi Lapissa matkailutoimialla on satsattu laatuun ja sen kehittämiseen vahvasti jo vuosituhannen vaihteesta saakka. Monet yritykset ja matkailukeskukset ovat myös käyneet läpi ympäristöohjelmat laatuohjelmien lisäksi. Näistä mainittakoon Green Start ja Green Destination Quality Net-ohjelmat osana matkailualan Laatutonni-ohjelmaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *